"Dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara" - Riwayat Muslim.

Siapa Kita?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Semakin hari kurasakan semakin manis perjalanan hidupku. Alhamdulillah, walau onak berliku terpaksa ditempuhi namun ia cukup bernilai apabila perjalanan dilalui dengan penuh keikhlasan dan nawaitu yang jelas.

Alhamdulillah, kerana masih mampu menulis dan diberikan ilham-NYA untuk terus dan terus menulis tanpa jemu atau berputus asa. Dengan itu anda mampu membaca hasil tulisan saya yang tak seberapa ni. Diharapkan sama-sama mendapat manfaat. Semoga saling ingat mengingatkan dan sampaikanlah kebaikan dan pesan walau 1 ayat.

Sedang saya berfacebook, saya tertarik dengan status salah seorang rakan Facebook dan saya copy sebahagian dari statusnya untuk menjadi status saya. Alhamdulillah, niat untuk memberi kesedaran kepada kita semua, termasuk saya. Ya! Termasuk saya. Saya juga manusia yang tidak sempurna, kadang tersalah pandang dan underestimated orang lain juga.
Kita semua sama di sisi-NYA. Ingatlah manusia kerana kita semua makhluk ciptaan Allah yang mempunyai beberapa kekurangan dan kelebihan. Setiap kekurangan yang kita ada merupakan 1 muhasabah yang perlu kita hayati agar kita menjadi insan yang lebih baik dan bersyukur. Cuba kita sama-sama renungkan. 
Melalui kehidupan yang lepas, biarlah kita jadikan semua kesilapan dan kekhilafan kita sebagai pengajaran dan tarbiyah agar kita lebih baik di masa sekarang dan masa akan datang. Yang penting, jangan sesekali salah tafsir orang lain dengan melihat dari sudut yang negatif. Pandangilah kehidupan dari sudut yang positif. InsyaAllah, hati kita akan tenang. Jangan sesekali memandang rendah kerana setiap sesuatu datang atau terjadi bersebab. Hanya Allah yang Maha Mengetahui. Mungkin, mereka yang kita pandang rendah itu lebih baik dari kita. 
"Tidak ada satu musibah pun yang menimpa diri seorang muslim, sama ada berupa kesusahan dan penderitaan, kesedihan dan duka cita mahupun penyakit, bahkan sebatang duri yang menusuk anggota tubuhnya sekalipun melainkan akan dihapuskan Allah sebahagian daripada kesalahan-kesalahannya dengan yang demikian itu." (Hadis Muttafaqun Alaih).
Sementara itu dalam kehidupan kita memang tidak dinafikan pasti akan menemui manusia yang memang sikapnya akan memandang rendah insan lain. Biarlah, kerana suatu hari nanti dia pasti sedar dari kesilapannya. Kita doakan sahaja. Semoga dia diberi hidayah Allah. Jangan pernah berputus asa mendoakan seseorang.
"Sungguh mengagumkan perkara seorang mukmin, sesungguhnya semua perkaranya menjadi kebaikan, dan hal itu tidak pernah terjadi kecuali bagi seorang mukmin: jika ia mendapat kesenangan, ia bersyukur, maka hal itu menjadi kebaikan baginya, dan jika ia mendapatkan musibah, ia bersabar, maka itu menjadi kebaikan baginya" (Hadith Riwayat Muslim)
InsyaAllah, sesungguhnya semakin kita menerokai sesuatu ilmu yang bermanfaat, semakin banyak manfaat yang kita perolehi dan dapat dikongsikan bersama. Siapa kata Facebook tu sesuatu laman sosial yang tak bermanfaat?
Renung-renungkan semua. Salam Muhasabah dan istiqamah dalam kebaikan!
"Dan (sebaliknya) sesiapa yang berada di dunia ini (dalam keadaan) buta (mata hatinya) maka dia juga buta di akhirat dan lebih sesat lagi jalannya" - surah Al-Isra' ayat 27.
Renungan buat kita semua..
Mari kita tajamkan mata hati dengan alunan zikrullah dan bacaan ayat-ayat Al-Quran.